הגברת חלב
לעיתים אנחנו מרגישות שיש צורך להגביר חלב.
כשהתינוקת היונקת אינה עולה מספיק במשקל, כשאנו מעוניינות לשאוב חלב עבור הימים בהם נהיה רחוקות מהתינוק שלנו ונרצה שימשיך לאכול חלב אם , או מסיבות אחרות.
ייצור החלב הינו במנגנון מורכב ואחראים עליו הורמונים וחלבונים שונים. הוא מושפע מהשעון הביולוגי, ומהדרישה וריקון החלב, ואחד המנגנונים המשפיעים ביותר הוא המלאות בשד. כשהשד מלא יש איתות לגוף להפחית בייצור החלב, ואילו ככל שהשד ריק יותר כך יש איתות לייצר יותר חלב.
מנגנון נוסף מושפע מהגירוי על גבי העטרה, שמוביל להפרשת הורמונים האחראים על ייצור חלב.
הגברת חלב יכולה להתבצע על ידי כמה דרכים, כאשר במאמר הזה אני מתארת דרכים שונות, מהראשונה שאני ממליצה לנסות, ועליה ניתן להוסיף את האחרות.
התנהלות ההנקה
על מנת שהגוף ייצר יותר חלב, צריך להיות פינוי יעיל של חלב מהשדיים לאורך כל היממה.
האם את מניקה בלילה? הנקות וגירוי לשד בין השעות חצות לחמש בבוקר משפיעות על הפרשת הפרולקטין - הורמון החלב, ובכך יסייעו להגברת החלב לאורך כל היום.
האם יש 8 - 10 הנקות ביממה? הגדלת מספר ההנקות ביממה יובילו ליותר פינוי חלב מהשד, יותר גירוי ובכך גם התינוקת תקבל יותר חלב וגם הגוף ייצר יותר.
האם את מניקה מצד אחד בכל הנקה? הנקה משני צדדים בכל הנקה, ואפילו החלפה תכופה יותר של צדדים במהלך ההנקה, תסייע לתינוק לקבל יותר חלב בהנקה ותוסיף יותר גירוי לשד והגוף יבין שעליו לייצר יותר חלב.
סחיטות שד ידניות במהלך ההנקה, גם יסייעו יותר לריקון השד (ובכך להגברת החלב) וגם יסייעו לתינוק לקבל יותר חלב בהנקה.
התינוקת אוהבת מוצץ? נסי להפחית את השימוש במוצץ ולהציע הירגעות על השד - גם כאן ישנה תוספת של גירוי, וגם עובר חלב במציצות הקטנות.
האם יש לך כאבים בפטמות בהנקה? שיפור התנוחה והחיבור של התינוק יסייעו לו לקבל יותר חלב בהנקה, ולרוקן את השד ביעילות רבה יותר, ובכך לאותת לגוף שיש צורך לייצר יותר חלב.
תזונה והרגלים:
חוסר שינה קיצוני, רמת חרדה גבוהה ושתיית אלכוהול מוגברת - כולם משפיעים לרעה על כמויות החלב ומובילים לירידה בכמויות. אם את מרגישה שאחד מאלו הם הסיבה לירידה בכמויות החלב - נסי לטפל בסיבה, ובמקביל להמשיך בפעילויות להגברת חלב.
תרופות הורמונליות המכילות אסטרוגן יכולות גם הן להשפיע לרעה על כמויות החלב.
תרופות מדף ומרשם המייבשות נזלת (נוסידקס, דקסמול קולד, אקמול צינון וחבריהם) מייבשות גם את החלב וכדאי להמנע מהם במהלך ההנקה.
גלולות המותאמות להנקה וכן התקן הורמונלי יכולות, לא תמיד, להוביל להפחתה בכמויות החלב, וישפיעו יותר על אימהות שלא היה להן שפע חלב עוד לפני שהשתמשו באמצעי המניעה ההורמונלים.
שאיבות או סחיטות ידניות:
שאיבה במשאבת חלב או סחיטות חלב ידניות מסייעות בריקון השד ובכך הגוף מקבל אות לייצר עוד ועוד חלב.
power pumping - ישנן מספר שיטות הנושאות את השם הזה. אני אתאר את השיטה שאני ממליצה להשתמש בה ומהניסיון של אימהות שאני מלווה היא עובדת היטב:
במשך יממה אחת, בכל שעה עגולה, לשאוב במשך 5 דקות מכל צד. מומלץ לשאוב לפחות 14 - 16 פעמים ביממה אחת. הכמות שאת שואבת אינ משנה, כמובן שניתן לשמור את החלב ולהציע אותו לתינוקת. לאחר כ 48 שעות תרגישי את השינוי בכמויות החלב. אפשר לעשות את זה שוב בערך אחת לשבוע וחצי שבועיים.
שאיבה לאחר הנקה - לאחר הנקה, לשאוב את השד במשך כ 10 דקות. כך השד יתרוקן יותר. מומלץ לעשות זאת לפחות לאחר שלוש הנקות.
שיטת הצ'ייסרים - לפזר בבית כוסות צייסרים, ובכל פעם שאת עוברת ליד כוס, לסחוט לתוכה חלב במשך כמה דקות ולהמשיך בדרכך.
שימוש בתוספים (גלקטוגוגים) לשם הגברת חלב:
כמו שרשמתי בהתחלה, אני ממליצה להשתמש בתוספים רק בנוסף לשינויים בהתנהלות ההנקה או יחד עם שאיבות, ולא רק להשתמש בהם. למה בעצם? כיוון שאם רק תיקחי תוספים, ולא יהיה ריקון מספק של השדיים, הם לא יועילו , לא בטווח הקצר ולא בטווח הארוך.
בשימוש בתוספים, ההשפעה היא רק לאחר 3 - 7 ימים ולרוב אינה מיידית, ובנוסף מומלץ לקחת מינון לפי המלצה של יועצת הנקה, ולא כפי שרשום על האריזה עצמה.